24 november 2021 Federale regering en regio's bereiken akkoord over 5G-veiling

5G smartphone
Ontdek alle bekijk alle nieuws
BELGA

BELGA

De federale regering en de regionale regeringen hebben woensdag in een overlegcomité een akkoord bereikt over de veiling van 5G-spectrum en de eventuele komst van een vierde telecomspeler in België.

Vorige maand had de federale ministerraad al de koninklijke besluiten voor de veiling van 5G-spectrum, nodig om sneller mobiel internet uit te rollen in België, goedgekeurd. Die veiling is verbonden met de eventuele komst van een vierde speler. Het overlegcomité moest nog groen licht geven, wat nu is gebeurd. Het federale voorstel werd goedgekeurd zonder wijzigingen.

De regeling maakt extra concurrentie voor Telenet, Proximus en Orange mogelijk. Er kan een operator actief worden op de consumentenmarkt, maar het is ook mogelijk dat de vierde speler zich enkel richt op bedrijven. Tot nu toe heeft enkel het Belgische Citymesh, onderdeel van de Limburgse IT-groep Cegeka, zich publiekelijk gemanifesteerd met ambities om die vierde speler te worden. Dat bedrijf richt zich in de eerste plaats op de bedrijvenmark met private netwerken.

De veiling van de 5G-licenties moet normaal gezien plaatsvinden in het tweede kwartaal van volgend jaar. De telecomregulator BIPT heeft maximaal 6 maanden de tijd nodig na het publiceren van de KB's in het Staatsblad om tot een veiling over te kunnen gaan, zegt het kabinet van federaal minister van Telecom Petra De Sutter (Groen).

"Dit is erg goed nieuws voor ons land, na vele jaren van stilstand in het dossier, realiseren we eindelijk wat verschillende instanties van ons verwachtten, niet in het minst de consumentenorganisaties, alsook Europa en bedrijven die 5G-toepassingen willen ontwikkelen," zegt De Sutter, die spreekt van "een grote doorbraak".

Langs Vlaamse kant reageert minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) tevreden. "Dit zal een ongekende golf van innovatie en digitalisering teweegbrengen in de maatschappij maar zeker ook in de mediasector. Eindelijk kunnen we vooruit. Via het relanceplan Vlaamse Veerkracht staan we klaar om projecten te ondersteunen die met 5G aan de slag willen gaan. We mogen deze boot niet missen", zegt hij.

Over de verdeling van de opbrengst van de veiling, geschat op een kleine 800 miljoen euro plus jaarlijkse inkomsten, vonden de regeringen nog geen akkoord. Die discussie blokkeerde de discussie over de veiling aanvankelijk, tot beslist werd de opbrengst op een geblokkeerde rekening te plaatsen in afwachting van een akkoord. De telecomregulator BIPT leverde ook al voorlopige 5G-vergunningen af.

Terwijl in andere landen 5G al volop commercieel wordt uitgerold, is in België enkel Proximus al met een beperkt 5G-aanbod op de markt gekomen. Deels gaat het om "light"-5G met beperkte snelheidswinst en op frequenties die eigenlijk niet voor 5G dienen, maar op sommige plaatsen in Vlaanderen werd ook "echte" 5G ingeschakeld via de voorlopige licenties. In Wallonië zette Proximus zijn 5G-netwerk op de meeste plaatsen wel weer uit na lokaal protest en bezorgdheid onder burgers over de gevolgen voor de gezondheid.

Bron: Belga