Usecase Telenet, stad Leuven, KU Leuven en imec testen breeddekend 5G-netwerk

2021 06 22 Fotos5 G Leuven 5 G Mast Ravenstraat 014x
Ontdek alle usecases
  • 5g partner logo telenet

Leuven

juni 2020

Heeft een centrumstad als Leuven nood aan een 5G-netwerk? En wat zijn de voordelen voor haar burgers, politie of studenten? Telenet leverde 17 zendmasten met tijdelijke licentie en imec zorgde voor technische ondersteuning om een breeddekkend 5G-netwerk uit te testen. Intussen konden de politie van Leuven en de KU Leuven al actief kennismaken met het nieuwe netwerk.

Mobiele ploegen krijgen versterking

In Leuven gaat het voorlopig om een privaat 5G-netwerk. De politie installeerde samen met Telenet camera’s in het park De Bruul en wil op die manier (letterlijk) een beter zicht krijgen op veelvoorkomende vormen van overlast. Sluikstorters kunnen bijvoorbeeld in hoge resolutie in beeld gebracht worden en het beeldmateriaal kan sneller doorgestuurd worden naar de politie. Zo kunnen de daders makkelijker worden herkend en opgespoord.

Een draadloos 5G-netwerk heeft bovendien nog meer voordelen: de camera’s zijn verplaatsbaar, zodat ze ook elders in de stad kunnen worden ingezet.

5G voor studenten

Telenet ging ook terug op kot. Want hoewel de meeste gebouwen van de KU Leuven op het eigen glasvezelnetwerk zijn aangesloten, is dat voor een aantal studentenverblijven (nog) niet het geval. Daarom onderzoeken universiteit en telecombedrijf nu samen of 5G de huidige straal- of radioverbindingen tussen twee antennes in deze gebouwen kan vervangen. Dit zou de snelheid en betrouwbaarheid van het internet voor de studenten verhogen, zonder impact van stoorzenders of weersomstandigheden.

Het geeft ons de mogelijkheid om onze stad verder uit te bouwen als Smart City en samen oplossingen te vinden die de mobiliteit en veiligheid in onze stad kunnen ondersteunen.
Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven

De KU-Leuven ziet nog meer mogelijkheden: ook nieuwe gebouwen kunnen op het 5G-netwerk worden aangesloten of tijdens bouw- of renovatiewerken zou snel internet gegarandeerd blijven. Ook wanneer een ‘vast’ netwerk geen optie is, kan 5G een slim alternatief zijn. Denken we bijvoorbeeld maar aan mobiele opstellingen tijdens veldonderzoek.

Momenteel kunnen de burgers en studenten het private 5G-netwerk nog niet gebruiken, maar dat zal op termijn wel het geval zijn. De voordelen van 5G voor een stad zullen daarbij steeds beter in kaart gebracht kunnen worden.

De voordelen volgens burgemeester, politie en specialisten?