Gezondheid
5G en gezondheid
Hoe gezond is 5G? Blootstellingslimieten en stralingsnormen beperken de impact op onze gezondheid. Om te begrijpen wat dat precies is, duiken we in de wereld van de elektromagnetische straling.
Ziekenhuizen worden steeds meer gespecialiseerd. Bovendien maakte corona duidelijk dat het delen van beschikbare capaciteit en medische middelen (vaak letterlijk) van levensbelang is. Medische drones kunnen helpen om de afstand te overbruggen en essentiële benodigdheden snel ter plaatse te brengen. Zo wordt een betrouwbaar 5G-netwerk een vitaal element voor het uitwisselen van informatie, maar ook om de veiligheid van de dronevluchten te garanderen.
Het project Helicus is een initiatief van Innoviris, de innovatieafdeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en de eerste (test)vluchten gebeurden boven het grondgebied van Antwerpen. Daarvoor leverden verschillende partners een bijdrage: imec, UAntwerpen, SABCA en Skeyes.
Omdat de mogelijkheden van het actuele 4G-netwerk niet volstaan om een betrouwbare verbinding en veilige vluchten te verzekeren, zorgde telecomspecialist Orange Belgium voor een 5G-netwerk met lage reactiesnelheid, hoge frequentie en voldoende permanent beschikbare capaciteit. Het 5G Stand Alone-netwerk van Orange Belgium laat ‘slicing’ toe: het mobiele netwerk reserveert een deel van de capaciteit exclusief voor de drones en kan zelfs voorrang geven aan bepaald (data)verkeer. Deze oplossing werd (en wordt) ook al getest in andere projecten met bijvoorbeeld BASF, Covestro, het Havenbedrijf en Borealis.
Met het private 5G-netwerk van Orange Belgium kunnen medische dronevluchten effectief van de grond komen. Dat zou betekenen dat medische dienstverlening sneller wordt en transportvluchten minder invloed ondervinden van bijvoorbeeld files. Ook qua schaalbaarheid van deze oplossing biedt 5G Stand Alone voordelen. En de eerste resultaten lijken alvast veelbelovend.