Usecase Elektrische motorfiets herkent obstakels op de weg dankzij 5G

5 G traffic lights
Ontdek alle usecases

Sint-Truiden

November 2021

Proximus en Saroléa, een Belgisch merk van elektrische motorfietsen, hebben met succes een nieuwe 5G-toepassing getest die op termijn kan bijdragen tot een veiliger verkeer. Daarbij werd een elektrische motorfiets uitgerust met een 5G-modem en een camera die mensen, voertuigen of obstakels identificeert via artificiële intelligentie. De tests vonden plaats op de site van DronePort in Sint-Truiden.

Om de toepassing in de praktijk te brengen, werd een Saroléa-motorfiets uitgerust met een mobiele 5G-router en een HD dashcam. De geconnecteerde dashcam stuurt de beelden in realtime door naar een algoritme met AI-capabilities in de cloud, dat de beelden analyseert en obstakels op de weg, zoals voetgangers of andere voertuigen, identificeert. Dit algoritme werd ontwikkeld door het Gentse bedrijf ML6, gespecialiseerd in AI-toepassingen.

Het opzet van de testsequentie bestond er in deze fase voornamelijk in voetgangers die zich op het traject van de motorfiets bevinden, "in real time" en met hoge betrouwbaarheid te identificeren. De 5G-connectie werd getest bij verschillende snelheden en verschillende afstanden van de antenne. Met succes, want de herkenning en identificatie van obstakels bleek voor meer dan 99% accuraat, en de variaties in snelheid en afstand tot de antenne hadden geen enkele invloed op de stabiliteit van de verbinding, noch op de latency.

Daarmee toont de 5G-toepassing zich veelbelovend om in de toekomst bij te dragen tot een veiliger verkeer. Dankzij verdere technologische ontwikkelingen kunnen zou de server dan op basis van de beelden een waarschuwing kunnen versturen naar de bestuurder, of de motor automatisch vanop afstand kunnen afremmen.