Usecase Duurzame onkruidbestrijding: Proximus stuurt drones en tractoren het veld in

5g and farming
Ontdek alle usecases

Merelbeke

Juni 2021

Duurzame landbouw start met een gerichte aanpak. Dat bracht Proximus en een verzameling partners op een idee: wat als we de onkruiddruk in het veld nauwkeurig in kaart konden brengen? En vervolgens enkel diƩ plekken konden aanpakken waar onkruid de planten en gewassen verdringt? Om dit mogelijk te maken, zou een performante 5G-verbinding alleen niet volstaan. Dus brachten de deelnemers zowel hun zwaarste materieel als slimste technologie in stelling.

Het speelveld

Voor landbouw en milieu staat er veel op het spel: door het gebruik van herbiciden te verminderen, stijgt de onkruiddruk en wordt het steeds moeilijker om de productiviteit te verbeteren. Een bijzonder 5G-testproject kon dan ook rekenen op het enthousiasme van heel wat betrokkenen: ILVO, het Innovatiesteunpunt, Exobotic, Flanders Food, imec, Robovision, Universiteit Gent en 5G-partner Proximus.

AI 4 Agriculture

Onder die naam stellen de onderzoekers van het SmartAgriHub Flagship Innovation Experiment op 24 juni 2021 hun initiatief voor aan de pers:

  • Een volautomatische drone wordt uitgestuurd over het proefveld
  • Een hoogtechnologische camera capteert gedetailleerde beelden
  • Een 5G-antenne van Proximus stuurt ze naar de cloud
  • Een slimme AI-toepassing onderscheidt onkruid van het gewas
  • Een autonome tractor gaat aan de slag met de gegenereerde taakkaart

Duurzaam resultaat

Op het terrein werd duidelijk dat 5G meer dan entertainment is en ook ecologische en economische voordelen biedt. Dankzij deze toepassing bijvoorbeeld kan een tractor met slimme spuitmachine gericht worden ingezet. Het resultaat: er is tot 80% minder gewasbeschermingsproduct nodig, en dat met tot 100% minder menselijke inspanning.