Usecase Citymesh en Fluvia gebruiken safety drones

Gen5dronein flightwithstickers1 45aa616386aeb25307f82f67f399a9df 2000 2021 02 18 122424
Ontdek alle usecases

Kortrijk

Januari 2021

De hulpverleningszone Fluvia in Kortrijk startte met een safety drone-project. Het doel: bij ongevallen of rampen sneller ter plaatse zijn om de situatie te evalueren, en een precies beeld te krijgen van de gebeurtenissen. Gedetailleerde informatie en beelden kunnen immers helpen om de juiste beslissingen te nemen na bijvoorbeeld een brand, een incident met gevaarlijke stoffen, een verdwijning, een overstroming of een verkeersongeluk. Op voorwaarde natuurlijk dat ze accuraat én onmiddellijk beschikbaar zijn … dankzij een privaat 5G-netwerk.

Safety drone in actie

De drone vliegt op een hoogte van 90 meter naar de incidentlocatie en wordt door opgeleide dronepiloten vanuit het Citymesh Drone Command & Control Center (D3C) in Brugge opgevolgd. Tijdens zijn vlucht stuurt hij live HD- en warmtebeelden naar de piloot, de dispatch van de brandweer en de uitgerukte brandweerwagens. Op die manier kunnen brandhaarden opgespoord worden en kunnen incidenten juist ingeschat worden.

5G to the rescue

Om ervoor te zorgen dat de gegevens met zo weinig mogelijk vertraging en in goede kwaliteit worden doorgestuurd, is een netwerk met een zeer lage latentie en een goede bandbreedte nodig, zoals een privaat 5G-netwerk.

Beter geïnformeerd, beter beschermd

Een drone die brandweer en politie bijstaat, zorgt ervoor dat burgers in steden en gemeenten beter beschermd kunnen worden. Maar de drone zorgt niet alleen voor een ‘helicopterview’ en vitale informatie over het gebeuren. Hij kan ook in alle veiligheid ter plaatse gaan zonder dat brandweerlieden of andere reddingswerkers in gevaar worden gebracht.