Usecase Brussels Airport Company en Citymesh nemen vliegende start met 5G

CM3 Website Header Sizes News Brussels Airport5 G 2 28cfda3fef8f834c480c5806768bea1a 2000 2020 12 24 084804
Ontdek alle usecases

Brussels Airport

April 2021

Zowel Brussels Airport Company als het aantal passagiers blijven voortdurend groeien. Een goede connectiviteit garanderen is een hele opgave, gezien de complexiteit van de luchthaven. Nochtans is die cruciaal om bijvoorbeeld de inzet van drones mogelijk te maken op het luchthaventerrein. Maar ook op andere momenten of voor andere toepassingen garandeert het 5G-netwerk, dat Citymesh op de luchthaven installeerde, een optimale interne en externe communicatie.

Een nieuwe koers

Na de terreuraanslagen op Brussels Airport in 2016 waren publieke en bekabelde netwerken even niet beschikbaar, waardoor bijvoorbeeld de hulpverlening toen belemmerd werd. Daarnaast zijn er nog meer uitdagingen op de luchthaven. Door de complexiteit van het gebouw kunnen toestellen op het tarmac niet via wifi geconnecteerd worden. Voor het uitvoeren van alle operaties en het uitwisselen van informatie in het algemeen was er bovendien nood aan één (kosten)efficiënt privaat netwerk.

Alle troeven aan boord

De technologie van 5G kan tegemoet komen aan de specifieke eisen en verwachtingen van de luchthaven:

  • Connectiviteit over de hele site in alle omstandigheden
  • Snellere respons en betere dienstverlening aan de passagiers
  • Betere ondersteuning van missie- en bedrijfskritische communicatie

Meer concreet laat 5G bijvoorbeeld ‘slicing’ van het netwerk toe bij crisiscommunicatie zodat een deel van het netwerk steeds beschikbaar blijft voor de hulpdiensten. Daarnaast is het geschikt voor het inzetten van een safety drone om wild en vogels te verdrijven, ongevallen op het tarmac te bekijken of live beelden in crisissituaties te streamen. Het verkeer op het eigen netwerk is bovendien gratis , wat een aanzienlijke kostenbesparing kan betekenen. Met de keuze voor een mobiel privaat netwerk wordt de werking van de luchthaven efficiënter en gaat de service voor de passagiers er sterk op vooruit.