
Economie
5G en economie
Groei, innovatie en investeringen. 5G creëert economische meerwaarde voor verschillende sectoren.
Seafar en Citymesh hebben samen een Belgische primeur te water gelaten: het eerste semi-autonome schip op onze waterwegen! De reis van de Deseo ging van de haven van Zeebrugge naar de haven van Antwerpen en werd mogelijk gemaakt door de controletechnologie van Seafar te combineren met de connectiviteitsoplossing van Citymesh. De partners van het project bieden hiermee een antwoord op een groeiend probleem in de sector: het tekort aan gekwalificeerde bemanningsleden. Bovendien past het project perfect in de ambities van Vlaanderen om een golf van innovaties te lanceren.
Seafar ontwikkelde technologie waarmee schepen op afstand gecontroleerd kunnen worden, terwijl Citymesh zorgt dat het schip op elk moment met het controlecentrum verbonden blijft. De verbinding verloopt via private 4G- en 5G-netwerken, terwijl de publieke netwerken als ‘back-up’ fungeren. Om een betrouwbare connectie voor een autonome vaart te verzekeren, is een netwerk met een zeer lage latentie zoals 5G van het grootste belang.
Het is steeds moeilijker om gemotiveerd personeel te vinden voor routinevaarten. Bovendien ontstaan er steeds vaker opstoppingen op onze waterwegen. Voor beide problemen bieden semi-autonome schepen een oplossing. Een kapitein controleert vanuit een centraal controlecentrum het schip en communiceert met een kapitein aan boord, terwijl het schip in bepaalde omstandigheden autonoom vaart. De combinatie van deze technologie en de samenwerking van de kapiteins waarborgt een graad van veiligheid die evenwaardig is aan een conventionele vaart.
In de scheepvaartindustrie wordt de efficiëntie verhoogd omdat er minder bemanning nodig is. Bovendien zijn schepen met deze technologie op de Vlaamse waterwegen.
Altijd en overal geconnecteerd. Vlaanderen heeft trouwens de ambitie uitgesproken om pionier te zijn in innovaties op de Vlaamse waterwegen en dit project past perfect in dat kader.