Usecase 5G maakt ondergrondse waterleidingen zichtbaar

I Stock 1209235584
Ontdek alle usecases

Verenigd Koninkrijk

Januari 2020

Northumbrian Water, O2 en Ericsson onderzochten samen de mogelijkheden van 5G voor watermaatschappijen op het terrein. Of liever: ónder het terrein. Want dankzij Augmented Reality (AR) kunnen techniekers ter plaatse ondergrondse leidingen en buizen ‘zien’. Bovendien kunnen ze op basis van hun vaststellingen de bestaande Geografische Informatie Systemen (GIS) meteen bijwerken.

Basis voor het project

Veel bedrijven, zoals nutsbedrijven en bouwbedrijven, hebben voor hun activiteiten nood aan realtime toegang tot informatie over de ondergrond, andere geografische informatie of de ligging van leidingen - Recente updates van wijzigingen zijn dan essentieel om de kwaliteit, efficiëntie en duurzaamheid van hun dienstverlening te verbeteren. Maar vaak zijn ondergrondse leidingen moeilijk te detecteren en de beschikbare informatie en kaarten (GIS) niet altijd even betrouwbaar.

Dankzij AR-brillen worden buizen en leidingen ‘geprojecteerd’ op de werkelijkheid en zo gevisualiseerd. Met de huidige technologie is het beeld niet stabiel en kan het geheel niet nauwkeurig gepositioneerd blijven: voor het GIS moet meer dan 20 GB aan gegevens snel en frequent genoeg worden verzonden. Dat zijn vereisten waaraan het 5G-netwerk wel kan voldoen.

Voordelen 5G gedetecteerd

De toepassingen tonen aan dat 5G heel wat mogelijkheden kan bieden: de techniekers van nutsbedrijven kunnen comfortabeler en veiliger werken, de burgers kunnen een betere dienstverlening krijgen, en de CO2-uitstoot kan verkleinen dankzij minder bezoeken ter plaatse. Ook bouwplaatsen vereisen draadloze connectiviteit en zouden 5G nodig kunnen hebben om de digitale transformatie toe te passen, zoals BIM (Building Information Modeling). Augmented Reality kan bijvoorbeeld worden gebruikt om bouwplannen op de werf in 3D te visualiseren.

Innovaties van eigen bodem

Deze testen zijn de eerste in hun soort die werden uitgevoerd door een waterbedrijf en hebben volledig aan de vooropgestelde verwachtingen voldaan. Op basis van deze proeven verkent Northumbrian Water nieuwe mogelijkheden binnen het bedrijf. De technieken die in het VK gedemonstreerd werden, kunnen ook gemakkelijk worden overgenomen door Belgische nutsbedrijven en bouwbedrijven.