Usecase 5G is je virtueel VRiendje bij een langdurig verblijf in het ziekenhuis

Usecase thumb ziekenhuis
Ontdek alle usecases
  • 5g partner logo uza

Antwerpen

Augustus 2021

Wie in het ziekenhuis ligt, kan wat gezelschap gebruiken. Zeker voor jonge patiënten is het geweldig als ze tijdens hun verblijf kunnen volgen wat er aan het thuisfront gebeurt, en even helemaal aan de ziekenhuissfeer kunnen ontsnappen. Telenet en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) hebben daarvoor een virtuele oplossing: een robot die via een 5G-verbinding en een VR-bril contact houdt met de patiënt in het ziekenhuis! De eerste resultaten van het proefproject zijn veelbelovend, dus in de toekomst zullen meer dan waarschijnlijk nog toepassingen volgen.

Even voorstellen

VRiendje is 20 cm groot, is uiterst mobiel en ziet eruit als een sympathieke robot. Maar zijn ware schoonheid zit binnenin: hij beschikt over microfoons en speakers, kijkt rond via een 360 gradencamera en via een (5G-)internetverbinding houdt hij contact met het ziekenhuis. Daar bedient de patiënt hem vanop afstand via een VR-bril. Resultaat: hij moet enkel zijn hoofd draaien en ziet alles wat VRiendje ziet in de ruimte waar hij staat! Dankzij de microfoon en speakers kan hij zelfs een gesprek voeren met familie thuis.

Beste vriendjes met 5G

Het VRiendje van Telenet kwam midden 2021 op bezoek op de afdeling kindergeneeskunde van het Antwerpse ziekenhuis en was ook al te gast in de studio van Karrewiet. In het UZA krijgt hij de beste zorgen: hij heeft een performant 5G-netwerk ter beschikking, waardoor hij beelden sneller kan delen en dat in optimale kwaliteit.

Toekomstplannen

Het Nederlandse bedrijf Horus VR tekende voor de ontwikkeling en DIGIMedical verdeelt de robot in België, terwijl Telenet het 5G-netwerk met tijdelijke licentie leverde voor het testproject. In de toekomst zien de partners nog meer mogelijkheden op het vlak van zorg, onderwijs en sociale interactie. Het ziet er dus naar uit dat we VRiendje binnenkort ook buiten de ziekenhuisomgeving kunnen tegenkomen.

Op bezoek bij VRiendje?