Gezondheid
5G en gezondheid
Hoe gezond is 5G? Blootstellingslimieten en stralingsnormen beperken de impact op onze gezondheid. Om te begrijpen wat dat precies is, duiken we in de wereld van de elektromagnetische straling.
Wie in het ziekenhuis ligt, kan wat gezelschap gebruiken. Zeker voor jonge patiënten is het geweldig als ze tijdens hun verblijf kunnen volgen wat er aan het thuisfront gebeurt, en even helemaal aan de ziekenhuissfeer kunnen ontsnappen. Telenet en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) hebben daarvoor een virtuele oplossing: een robot die via een 5G-verbinding en een VR-bril contact houdt met de patiënt in het ziekenhuis! De eerste resultaten van het proefproject zijn veelbelovend, dus in de toekomst zullen meer dan waarschijnlijk nog toepassingen volgen.
VRiendje is 20 cm groot, is uiterst mobiel en ziet eruit als een sympathieke robot. Maar zijn ware schoonheid zit binnenin: hij beschikt over microfoons en speakers, kijkt rond via een 360 gradencamera en via een (5G-)internetverbinding houdt hij contact met het ziekenhuis. Daar bedient de patiënt hem vanop afstand via een VR-bril. Resultaat: hij moet enkel zijn hoofd draaien en ziet alles wat VRiendje ziet in de ruimte waar hij staat! Dankzij de microfoon en speakers kan hij zelfs een gesprek voeren met familie thuis.
Het VRiendje van Telenet kwam midden 2021 op bezoek op de afdeling kindergeneeskunde van het Antwerpse ziekenhuis en was ook al te gast in de studio van Karrewiet. In het UZA krijgt hij de beste zorgen: hij heeft een performant 5G-netwerk ter beschikking, waardoor hij beelden sneller kan delen en dat in optimale kwaliteit.
Het Nederlandse bedrijf Horus VR tekende voor de ontwikkeling en DIGIMedical verdeelt de robot in België, terwijl Telenet het 5G-netwerk met tijdelijke licentie leverde voor het testproject. In de toekomst zien de partners nog meer mogelijkheden op het vlak van zorg, onderwijs en sociale interactie. Het ziet er dus naar uit dat we VRiendje binnenkort ook buiten de ziekenhuisomgeving kunnen tegenkomen.