Publicatie Nagaan of radiofrequente bestraling UV-B-geïnduceerde huidpigmentatie verzwakt door Melanosomale autofagie te verhogen en Melanine Synthese te verlagen

Ontdek alle publicaties

Publicatie - Gezondheid

Bron via PubMed

Kim HM. et al.

Deze studie beoogt te bepalen of de blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische velden (RF-EMV) de vorming van melanine kan verlagen.

Melanine is het pigment in onze huidcellen dat de huidskleur aangeeft en ook verantwoordelijk is voor de bescherming van onze huid voor schadelijke UV stralen van de zon. In onze huidcellen bevinden zich organellen die melanosomen genoemd worden. Deze zijn verantwoordelijk voor synthese, opslag en transport van melanine. Als gevolg van blootstelling aan UV-B wordt de synthese van melanine opgestart.

Na blootstelling aan RF-EMV, vonden de auteurs verschillende veranderingen in de expressie (productie) van bepaalde eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de autofagie (de natuurlijke afbraak van cellulaire onderdelen waarbij overbodige of dysfunctionele onderdelen worden verwijderd) van melanosomen. Ze concluderen dus dat RF-EMV huidpigmentatie verminderde door melanosomale autofagie te herstellen.

Deze studie heeft wel beperkingen in zijn experimentele opzet, zoals het ontbreken van blind uitgevoerde testen en het ontbreken van de juiste stralingsdosimetrie. Daarnaast waren de blootstellingsomstandigheden ook niet representatief voor het type straling dat gebruikt zou worden voor telecommunicatietoepassingen. De resultaten worden ook niet direct gelinkt aan een nadelig gezondheidseffect.