Gezondheid
5G en gezondheid
Hoe gezond is 5G? Blootstellingslimieten en stralingsnormen beperken de impact op onze gezondheid. Om te begrijpen wat dat precies is, duiken we in de wereld van de elektromagnetische straling.
In deze studie hebben de onderzoekers de menselijke elektrische hersenactiviteit in waaktoestand onderzocht om de effecten van 5G op 3,5 GHz binnen omgevingsniveaus, onder de reglementaire limieten te evalueren. Zij hebben 34 gezonde vrijwilligers geselecteerd op basis van heel nauwkeurige criteria. De vrijwilligers mochten bijvoorbeeld geen gezondheidsproblemen hebben, moesten niet-roker zijn, mochten niet overgevoelig zijn, moesten een regelmatig slaappatroon hebben, enz.
De vrijwilligers hebben deelgenomen aan twee experimentele sessies van telkens twee uur: een sessie waarin de vrijwilliger blootgesteld werd aan een 5G-signaal en een zogenaamde “sham”-sessie, d.w.z. onder dezelfde omstandigheden als de sessie met 5G-blootstelling, maar zonder die blootstelling. Deze “sham”-sessie is van fundamenteel belang om de resultaten van de blootgestelde/niet-blootgestelde omstandigheid te kunnen vergelijken en om te garanderen dat de resultaten daadwerkelijk toe te schrijven zijn aan de blootstelling en niet aan een andere omgevingsparameter. De blootstellingen zijn dubbelblind gebeurd, d.w.z. dat noch de onderzoekers die de experimenten en de analyses uitvoerden, noch de vrijwilligers op de hoogte waren van de status van blootstelling aan 5G (werkelijk of geveinsd blootgesteld). Dit is van essentieel belang om te voorkomen dat men beïnvloed wordt door de status van de blootstelling, zelfs onbedoeld en ervoor te zorgen dat de resultaten objectief zijn.
Tijdens de experimentele sessies registreerde een elektro-encefalogram (eeg) de elektrische hersenactiviteit van de vrijwilligers door middel van elektroden die op hun schedel waren vastgemaakt. Het experimentele schema was als volgt: een fase van voorafgaande blootstelling zonder 5G-signaal, vervolgens een fase van blootstelling aan het 5G-signaal (echt of “sham”), gevolgd door een fase van nakomende blootstelling zonder 5G-signaal. Tijdens elke fase werden de vrijwilligers begeleid door een onderzoeker en moesten ze de ogen openen of sluiten.
De onderzoekers hebben een niet-significante algemene verandering waargenomen op de gecombineerde resultaten van alle elektroden, met uitzondering van enkele elektroden (namelijk alfa, thèta, delta). Die significante verschillen wogen evenwel niet op tegen de statistische correcties die nodig waren op basis van de verrichte analyses.
De onderzoekers concluderen dat, onder de experimentele omstandigheden van hun studie en onder de reglementaire limieten, de blootstelling aan 5G op een 3,5GHz-frequentie geen effect heeft op de menselijke elektrische hersenactiviteit. Zij benadrukken evenwel dat de effecten van een chronische blootstelling niet bekend zijn en opperen dat het nodig is om de respons van het menselijke organisme op die blootstelling te begrijpen.
De onderzoekers hebben zich ingespannen om een strikt experimenteel protocol te volgen, waarbij met name drie heel belangrijke kwaliteitscriteria inbegrepen waren: (1) Het blind uitvoeren van de experimenten en analyses om de resultaten niet te beïnvloeden, zelfs onopzettelijk; (2) De invoering van een sessie in zogenaamde “sham”-omstandigheden, om te garanderen dat de resultaten niet worden beïnvloed door het loutere feit dat men op de hoogte is van de blootstelling of niet-blootstelling aan het 5G-signaal; (3) De verificatie van de werkelijke blootstelling van de proefpersonen tijdens de experimenten.
De resultaten van dit werk gaan in de richting van de conclusies van het rapport van het SCHEER van de Europese Commissie (Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks), waarbij de experten in hun rapport van 2023 concluderen dat de resultaten van de werkzaamheden het niet mogelijk maken om met zekerheid te bevestigen dat er veranderingen zijn op het niveau van de eeg en dat de processen die deze eventuele veranderingen verklaren, niet bekend zijn.