Publicatie Elektromagnetische straling van mobiele telefoons en het risico op hoofdpijn: een systematische review en meta-analyse

Ontdek alle publicaties

Publicatie - Gezondheid

Bron via PubMed

Farashi S. et al.

Deze systematische review onderzocht de effecten van elektromagnetische velden van mobiele telefoons op hoofdpijn.

Resultaten lieten zien dat er een verhoogd risico is op hoofdpijn na gebruik van mobiele telefoons, hoewel de leeftijd van de studiepopulatie en de gerapporteerde blootstellingsduur (voornamelijk gespreksduur) verschillen in de diverse onderzoeken. Bovendien toonden de resultaten aan dat het verhogen van de gespreksduur en het gebruik van mobiele telefoons bij oudere personen het risico op hoofdpijn verhoogde.

In specifieke gevallen zoals dit is het is zeer belangrijk om een onderscheid te maken tussen RF-straling en het gebruik van mobiele telefoons. Want hoewel mobiele telefoons RF-EMV gebruiken, zijn er veel andere variabelen bij het gebruik van mobiele telefoons, zoals bijvoorbeeld de temperatuur van de batterij bijvoorbeeld. Het is belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen het effect van RF-straling en het gebruik van mobiele telefoons als zodanig, omdat hier mogelijk bias kan ontstaan. Dit wordt hier echter niet besproken door de auteurs. Daarnaast werd kritiek gegeven op deze review door enkele experten in het veld van bioelektromagnetisme (de studie van de interactie tussen elektromagnetische velden en biologische entiteiten), vooral omwille van de niet-systematische benadering van de review, fouten in statistische interpretatie en het ontbreken van een correcte blootstellingsevaluatie. De kwaliteitsbeoordeling van de opgenomen onderzoeken roept vragen op over de beoordeling van de blootstelling aan RF.