Publicatie Effecten van radiofrequentiegolven van mobiele telefoons op oto-akoestische emissie

Ontdek alle publicaties

Publicatie - Gezondheid

Bron via Thieme

Nayak, S. et al.

Deze studie onderzoekt het effect van langdurige blootstelling aan elektromagnetische velden op het gehoor. De auteurs formuleerden dat radiofrequente elektromagnetische velden (RF-EMV) cochleaire haarcellen zouden kunnen beschadigen, wat het gehoor zou kunnen schaden. De schade die hierdoor zou ontstaan kan gedetecteerd worden door oto-akoestische emissie (OAE). Hierbij worden geluidjes die een gezond oor zelf produceert gemeten. Deze geluiden zijn afkomstig van de uitwendige haarcellen in het binnenoor (slakkenhuis). Deze test wordt ook gebruikt om de eerste schade aan het gehoor door lawaai of muziek te detecteren.

Om dit te testen werden achtentwintig vrijwilligers met een normaal gehoor onderzocht. Hierbij moesten zij een vol uur ononderbroken praten via de mobiele telefoon. De OAE werd gemeten vóór het gebruik van mobiele telefoons, onmiddellijk na het gebruik en 24 uur na het gebruik. De waarden werden vergeleken.

Deze studie toont aan dat er geen significante correlatie was tussen OAE en langdurige blootstelling aan mobiele telefoons.