Publicatie Effect van radiofrequente elektromagnetische straling van moderne mobiele telefoons op de beweeglijkheid en levensvatbaarheid van sperma: Een in vitro onderzoek

Ontdek alle publicaties

Publicatie - Gezondheid

Bron via PubMed

Chu KY et al.

In deze studie is onderzocht hoe moderne smartphones, die radiofrequente elektromagnetische velden (RF-EMV) uitzenden, het sperma van mannen kunnen beïnvloeden. Het gebruik van mobiele telefoons en Bluetooth-oordopjes heeft de tijd dat mobiele telefoons in broekzakken van mannen zitten verlengd, wat tot meer blootstelling aan RF-EMV kan leiden. Deze straling zou oxidatieve stress kunnen verhogen en vrije radicalen kunnen produceren (dat zijn reactieve (zuurstof)moleculen in de cellen waarbij verhoogde concentraties mogelijk kunnen leiden tot celbeschadiging) , wat mogelijk de kwaliteit van het sperma kan beïnvloeden.

Om dit te onderzoeken werden spermastalen van gezonde mannen tussen 25 en 35 jaar gebruikt. De smartphones werden gebruikt om een WhatsApp-spraakgesprek te voeren via verschillende draadloze verbindingen, zoals 4G, 5G en wifi. Er werd onderzocht of het gebruik van een hoesje voor de mobiele telefoon of het vergroten van de afstand tussen de telefoon en het sperma de mogelijke effecten van blootstelling kon verminderen.

De resultaten toonden aan dat blootstelling aan wifi-straling een afname in de beweeglijkheid en levensvatbaarheid van sperma veroorzaakte, maar dit werd niet waargenomen bij blootstelling aan 4G of 5G RF-EMV. Het onderzoek merkt echter op dat er veel variabiliteit is tussen smartphones, wat verdere studies naar de effecten van blootstelling nodig maakt.

Deze studie kampt met enkele methodologische beperkingen. Een niet onbelangrijke beperking is namelijk dat de blootstelling buiten het lichaam gebeurde, hetgeen mogelijk een ander effect kan hebben dan wanneer er blootstelling is in vivo. Daarnaast werd de blootstelling ook uitgevoerd met een GSM, waarvan de sterkte van straling kan afhangen van verschillende wisselende factoren, waaronder ook de sterkte van de verbinding met de dichtstbijzijnde antenne (4G,5G of Wi-Fi). Zo is het zeer moeilijk te bepalen aan welke stralingsintensiteit (stralingswaarde of SAR) deze stalen werden blootgesteld.

Deze studie suggereert dat het gebruik van mobiele telefoons met wifi-connectiviteit mogelijk schadelijke effecten zou kunnen hebben op de spermakwaliteit bij mannen. Op basis van deze studie en de methodologische beperkingen is deze conclusie echter voorbarig. Verder onderzoek in beter gecontroleerde omstandigheden is nodig.