14 maart 2023 Resultaten projectoproep 5G-pilootprojecten

Om het onderzoek en de ontwikkeling van Belgische 5G-innovaties een duwtje in de rug te geven lanceerde de federale regering een projectoproep voor de subsidiëring van 5G-pilootprojecten.

Pexels photo 3862132
Ontdek alle bekijk alle nieuws
BIPT / IBPT

BIPT / IBPT

www.bipt.be

Hoewel 5G-technologie onmisbaar is voor de verdere digitalisering van de Belgische industrie en de dienstverlening aan de burger, hinken we achterop in vergelijking met de meeste EU-landen in de 5G-uitrol en de uitwerking van 5G-toepassingen. Om het onderzoek en de ontwikkeling van Belgische 5G-innovaties een duwtje in de rug te geven lanceerde de federale regering een projectoproep voor de subsidiëring van 5G-pilootprojecten.

Op 14 maart 2023 werden de resultaten van de projectoproep bekendgemaakt en werden 20 geselecteerde projecten voorgesteld. Het gaat om projecten in zeer verschillende sectoren maar allen werden ze onder meer gekozen omdat ze voor onze bedrijven, de burger of de samenleving een vooruitgang betekenen. Zo beogen een aantal gekozen projecten bij te dragen tot de veiligheid (vb. project voor een verhoogde verkeersveiligheid, een project dat inzet op baanbewaking en obstakeldetectie op luchthavens…), tot een doeltreffende hulpverlening (vb. drones die hulpverleners ondersteunen met live beeldmateriaal), tot een betere patiëntenzorg (vb. een project dat focust op real time communicatie en robotbesturing in operatiekamers, een ziekenhuis dat verschillende 5G-toepassingen wil inzetten binnen het kader van de zorgverstrekking…) of een vlottere werking in diverse industrieën (vb. digitale identiteitscontrole op de luchthaven, andere projecten richten zich op de ondersteuning van de processen in de farmaceutische sector, de chemische industrie…). Meer informatie over alle geselecteerde projecten vind je hier.